Ny gästbloggare! – Emelie Rynningsjö

Till allas vår stora glädje får vi presentera denna veckas bloggare; Emelie Rynningsjö!

Med egna ord är det denna person som vi imorgon vid pass kl 9 vars tankar vi kan ta del av kring Guds egenskaper och natur.

Till dess:

Jag heter Emelie Rynningsjö och är född och uppvuxen i Täby utanför Stockholm, men bor tillsammans med min man i Jönköping sedan sju år tillbaka. Jag är legitimerad arbetsterapeut och jobbar som handläggare på Försäkringskassan.

Större delen av min fritid går åt till att läsa. Men jag försöker hinna med lite träning också. Förutom det stora intresset för kristen apologetik har jag ett engagemang för frågor som rör mänskliga fri- och rättigheter och det okränkbara människovärdet. Jag är också barnsligt förtjust i djur.

Begreppet apologetik var frånvarande i mitt kristna liv fram tills jag var i 23-årsåldern. Då började jag på en bibelskola i centrala Stockholm som hette Credo Akademin och som hade en tydlig apologetisk profil. Jag kan utan överdrift säga att det var ett av de viktigaste åren i mitt liv. På många sätt ganska avgörande för mitt personliga kristna liv, som länge hade känts som ett slags hopplöst dubbelliv. Visst hade jag en stark tro och relation till Jesus som ingen kunde ta ifrån mig, men hur otillfredsställande kändes det inte att liksom sakna ett begripligt språk och ett intellektuellt resonemang som fast grund för min kristna tro? Det skavde, och jag visste inte riktigt hur det kristna livet på ett konsekvent och trovärdigt sätt skulle kunna levas, mer än på söndagarna.

I och med utforskandet av kristen apologetik så upptäckte jag, till min hjärnas stora glädje, att det faktiskt gick att prata om de goda skälen och den intellektuella grunden för kristen tro utan att det behövde låta som tungotal för utomstående. Evangeliet var greppbart även ovanför axelhöjd!

Tron har fått utmanas i och med ökade apologetiska kunskaper, samtidigt som den har vuxit både till grund, djup, bredd och höjd. Lika viktigt som det är att fortsätta att fördjupa sina apologetiska kunskaper, tror jag det är att dagligen öva sig i en ödmjuk inställning till andra människor. Apologetik handlar visserligen till stor del att försvara kristen tro, men inte på ett sätt som gör att människor går därifrån med förstärkta fördomar om kristna.

Jag ser på apologetik lite som med efterrätt. Efterrätt är både gott att äta själv och bjuda andra på. Det är inte det mål som är tänkt att mätta oss, eller det som vi i första hand ska leva på. För det är ju Guds ord och vår personliga relation till Jesus Kristus.
Men, en efterrätt kan ju ha en nog så viktig och inte minst god funktion att fylla, och den är ju väldigt tråkig att missa..

Så, det kristna livet, eller middagen om man så vill, blir mer komplett och tilltalande med en apologetisk efterrätt!

Allt gott!

/Emelie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s