Jesus – vem var han?

Ingen annan är så omskriven som Jesus från Nasaret. Inte bara hans efterföljare visar, kanske av mer naturliga skäl, ett stort intresse för hans person, utan även många som egentligen har en kritisk syn på honom och på de källor som beskriver hans liv – bibeln. Senast i raden är en bok som resulterade i den intressanta debatt vi nu ska få se. ”Den okände Jesus – berättelsen om en profet som misslyckades” argumenterar för att både han själv och hans lärjungar trodde att Guds rike skulle bryta fram i fysisk form, som ett rike med honom själv som Ledaren, men istället blev ett fiasko med avrättning och en besviken skara lärjungar som omformar sin tro och istället börjar fantisera om uppståndelse.

Detta avviker förstås ganska kraftigt från den syn evangelierna själva presenterar, och den syn som är klassisk för kristen tro genom tiderna. Därmed uppstår frågan – vad kan man egentligen veta om Jesus? Hur tillförlitligt är källmaterialet?

Fyra akademiker möts i detta samtal som ägde rum i Kulturhuset i Stockholm i december 2017. Apologias Stefan Gustavsson är nog välkänd för många. James Starr fanns på samma sida mot bokens författare Cecilia Wassén och Tobias Hägerland.

Hur gick det då? Det ser du här:

3 reaktioner till “Jesus – vem var han?”

  1. Jag vill först säga att detta är en debatt som är väl värd att titta på. Ni har gjort ett bra val, tycker jag.

    Jag har dock en invändning mot den presenterande textens första stycke. Här tycks vi stå inför en uppdelning. En person kan antingen vara en Jesu efterföljare. Eller ha en kritisk syn på Jesus och de källor vi har. Det tycks vara omöjligt att vara både och. Men många av världens främsta forskare är faktiskt både och. Även en av författarna till boken som debatteras är troende.

    Gilla

  2. Debatten gör begränsningarna med ett naturalistiskt synsätt tydligt. Det är svårt att få ihop en rimlig förklaring till NT som en samling texter med stark historiskt stöd om man utesluter andra alla förklaringar som inte passar ett naturalistiskt perspektiv.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s